Bij het starten van een onderneming wordt vaak onderschat hoe belangrijk een website en een huisstijl zijn voor u klanten. Onafhankelijk van de diensten of producten die u aanbiedt, biedt de huisstijl houvast, herkenbaarheid, associatie en vertrouwen aan uw klanten. Het is voor uw externe communicatie ontzettend belangrijk om dit op orde te hebben, want u maakt als bedrijf maar een keer een eerste indruk. Uiteraard begint u met uw huisstijl en daarna de media-uitingen.
Waarom is een huisstijl zo belangrijk?
 
De definitie van uw huisstijl bepaalt hoe klanten u zien en herkennen. Voordat u, uw huisstijl bepaalt, moet u eerst bepalen wat uw visie en missie is. Aan de hand daarvan doorloop u, uw conceptuele fase en legt u de basis neer van uw huisstijl. Daarna definieert u diverse onderdelen van uw huisstijl:
 
Logo
Kleurstelling
Lettertype
Vormen en plaatsing
Type plaatjes en content
 

Niet iedereen heeft de tijd en de middelen om deze groep regels te definiëren. Veel bedrijven onderschatten de waarde van deze onderdelen. Maar het is wel aangeraden om dit goed te doen, want qua communicatie is dit voor u als startende ondernemer de beste houvast wanneer dit is vastgelegd. Belangrijk om te weten is dat de onderdelen zoals hieronder beschreven niet chronologisch zijn, maar als een geheel benaderd moet worden.

Drukwerk

Ondanks alle online toepassingen, zal drukwerk altijd een belangrijke rol blijven spelen in de communicatie. Wel is drukwerk in minder hoeveelheden aanwezig omdat we steeds meer online communiceren, maar dat geeft al aan dat drukwerk een andere rol gaat spelen. De waarde van drukwerk wordt dus eigenlijk hoger, zeker als je indruk wilt maken. Het geeft toch een meerwaarde als je iemand een papieren visitekaartje geeft in plaats van een email. Posters moeten niet alleen informatief zijn, maar mensen begeleiden richting je website.

Folder
Flyer
Visitekaartjes
Posters
Blokken
Briefpapier
Envelop
Doorschrijf - formulieren